Zonneboilers

Zonneboilers kunnen worden onderverdeeld in twee types en drie soorten. Er zijn twee verschillende types zonneboilers: een leegloop- en een drukgevuld systeem. Daarnaast heb je de keuze uit een standaard boiler, Cv-zonneboiler en Zonneboiler combi. Welk type zonneboiler je kiest, is afhankelijkheid van de hoeveelheid warm water waaraan je behoefte hebt en de plaats die je ter beschikking hebt voor het voorraadvat.

Maak slim gebruik van een onuitputbare energiebron: de zon

Fossiele brandstoffen zoals gas zijn duur en uitputbaar, de zon daarentegen is een onuitputbare en belangrijker nog een gratis energiebron. Met een zonneboiler systeem maak je slim gebruik van zonne-energie voor de opwarming van tapwater. Kort gezegd betekent dit dat de warmte van de zon wordt opgevangen via de zonnecollectoren op uw dak. Deze warmte wordt door middel van leidingen doorgegeven aan de zonneboiler.

Het boilervat bevat een spiraal wat rechtstreeks in verbinding staat met de collectoren. De opwarming van het spiraal zorgt ervoor dat het water in buffervat wordt verwarmd. Tap je ergens in huis warm water of zet je een warme douche aan, dan wordt eerst het warme water uit de boiler benut. Is de boiler inhoud niet toereikend? Dan zal de cv-ketel alsnog bijspringen om het gewenste warm water leveren.

Zonneboiler of PV panelen?

Het is belangrijk om een zonneboiler niet te verwarren met zonnepanelen. De zonneboilers benutten zonne-energie voor de voorverwarming van warm tapwater en leidingwater. De PV panelen (Photo Voltaic) zorgen voor de opwekking van elektriciteit. Hiermee wordt dus zonnewarmte opgezet in stroom.

Leegloop vs. druksysteem

Bij een terugloopsysteem (ook wel leegloopsysteem genoemd) wordt het leidingcircuit gedeeltelijk gevuld. In geval dat de zon zich laat zien start de circulatie van leidingwater doordat de pomp intreedt. Verdwijnt de zon weer loopt het water terug in een reservoir. De collectoren zijn hierdoor alleen bij werking gevuld met water, hierdoor is er geen sprake van gevaar voor vorst of overhitting.

Bij een druksysteem bestaat de leiding vloeistof niet uit water maar uit glycol. Een pompsysteem circuleert het water continue, het is dus nooit leeg. Het glycol voorkomt vorst of overhitting mogelijkheid.

Beide systemen hebben voor- en nadelen. Een terugloopsysteem dient nauwkeuriger geïnstalleerd te worden in verband met de helling voor het leeglopen van de leidingen, een druksysteem is weer complexer door een hogere onderhoudsgevoeligheid. Wij adviseren je graag wat in jouw situatie de beste oplossing is.

Voordelen van een zonneboiler

  • Gratis energie

    Zonneboilers maken gebruik van een kosteloze energiebron namelijk de zon.

  • Milieuvriendelijk

    In tegenstelling tot traditionele vewarmingssystemen is er bij een zonneboiler geen sprake van CO₂-uitstoot tijdens gebruik.

  • Energiebesparing

    Met een zonneboiler bespaar je flink op je energiekosten omdat je in eerste instantie leunt op een kosteloze brandstof, dit kan een besparing opleveren tot wel 60% op gas.

  • Modulair

    De zonneboiler is vaak modulair toe te passen waardoor je deze kunt integreren in je bestaande verwarmingsinstallatie.

Slim duurzaam

Of je nu kiest voor een zonneboiler systeem of een PV installatie voor de opwekking van elektriciteit voor uw woning. Investeren in duurzame oplossingen is te alleen tijden een goede keuze. Naast de energiebesparingen zijn er jaarlijks verschillende subsidies die het investeren in een duurzame installatie aantrekkelijker maken.

Daarnaast kom je vaak ook in aanmerking voor een labelsprong (verbetering van uw energielabel) waardoor de waarde van je woning aanzienlijk stijgt.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de verschillende mogelijkheden. Iedere woning heeft zijn eigen kenmerken waardoor je de keuze voor een duurzame installatie liever aan een specialist overlaat.

Persoonlijk advies?

Wil je persoonlijk advies voor de beste oplossing in jouw woning? Of wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan vrijblijvend contact op. Wij helpen je graag!

Vrijblijvende offerte aanvragen Contact opnemen